Postad: 09 februari 2023
Att säkerställa en korrekt och hållbar hantering av lagkassorna inom en förening kan vara utmanade. Tidigare krävdes en omfattande administration av föreningen, där lagen inte hade något bra verktyg för att aktivt kunna arbeta med att stärka sin lagkassa. Nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna som vi brukar få från föreningar och lagkassörer.
1. Hur kommer vi igång med tjänsten?
Det är enkelt att komma igång med era egna digitala lagkassor för hela föreningen. Vi skriver ett ramavtal och sedan kopplar ni på lagen efterhand.
Ni kan också ansluta till Digitala Lagkassan som enskilt lag även om föreningen inte är ansluten. Registrera dig först som användare genom att klicka här, därefter kommer du kunna registrera laget eller kontakta oss så hjälper vi er.
2. Hur ska en lagkassa hanteras korrekt enligt lagar och regler?
Lagkassan tillhör juridiskt sätt föreningen och ska finnas med i föreningens bokföring. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om reglerna.
3. Hur hanteras pengarna på lagkassan?
Samtliga lagkassor hanteras via Swedbanks klientmedelskonto och är skyddade med statlig bankgaranti (insättningsgaranti). Transaktionerna sker i realtid och pengarna är disponibla direkt.
4. Vad kostar det att göra en insättning?
Avgiften ligger på 2,5 procent på alla inbetalningar till Digitala Lagkassan (Minst 2 kr). Det finns även möjlighet att fakturera till exempel lagsponsorer där fakturaavgiften på 39 kr ersätter insättningsavgiften. Faktureringsfunktionen kräver föreningens godkännande och attest av varje faktura.
5. Tillkommer det en startavgift, månadskostnad eller bindningstid?
Oavsett vilket prispaket ni väljer så är det ingen bindningstid. Med prispaket 1 kan ni komma igång utan fast månadskostnad. Prispaket 2 har en fast månadskostnad, men inkluderar alla funktioner och ett kostnadstak per insättning på 39 kr. Läs mer om våra prispaket här.
6. Hur lång tid tar en insättning?
Insättningar via kort och Swish registreras omedelbart och syns direkt i er lagkassa. Insättningar genom bankgiro genomförs också omedelbart, men kan ta upp till 24 timmar innan de syns i lagkassan. Överföringar som görs på lördagar, söndagar och helgdagar kommer att registreras nästkommande bankdag.
7. Vad kostar det att göra utbetalningar?
Alla utbetalningar via banköverföring samt överföringar mellan idrottslag och förening inom klientmedelskontot är alltid kostnadsfria.
8. Hur bokför vi lagkassorna?
Ni kan anpassa kontoplanen, lägga till resultatenheter med mera på ett enkelt sätt inne i tjänsten. När det är dags att bokföra kan ni ta fram bokföringsrapport eller en SIE-fil samt ladda ner alla underlag.
9. Har föreningen full kontroll på alla transaktioner?
Föreningen kan till exempel välja att lägga in attestnivåer på utbetalningar från lagkassorna och samtliga transaktioner speglas i realtid över till föreningskontot för full transparens. Alla transaktioner är spårbara och kopplas till ett bokföringskonto.
10. Kan vi starta en insamling för vårt lag?
Ja, det är väldigt smidigt att använda betalavier för att samla in pengar internt inom laget. Vid insamlingar genom försäljning kan ni enkelt anpassa en QR-kod för varje försäljningsaktivitet, vilket gör att pengarna kommer in direkt i lagkassan.
11. Kan vårt lag använda Digitala Lagkassan för att skicka fakturor till våra sponsorer?
Absolut, lagen kan fakturera direkt till lagsponsorer. Pengarna kommer att komma direkt in på lagkassan under förutsättningar att föreningen har attesterat fakturan.
12. Vad är största fördelen med en digital hantering av lagkassan?
Med vår helhetslösning underlättar hela hanteringen både för föreningen och det enskilda laget. Föreningen minskar sin centrala administration och ger lagen ett verktyg där de själva kan arbeta aktivt med sin lagkassa. Ni sparar tid genom digitala flöden och säkerställer en säker, hållbar och korrekt hantering av föreningens pengar.
Läs gärna mer om oss på www.digitalalagkassan.se eller kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er med en säker, smidig och transparent hantering av lagkassorna!
Med vänliga hälsningar,
Teamet på Digitala Lagkassan